Kjølehengere utleie

Slik oppbevarer du maten!

Lurer du på hvordan du egentlig skal oppbevare matvarene?


Torsdag 04/12/14 Administrator

 Slik oppbevarer du maten!

Forbrukerrådet i Danmark har laget denne oversikten med gode oppbevaringstips for de vanligste typene frukt og grønt:

·         Agurk: Pakket i plast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.

·         Appelsiner, sitroner og lime: De fleste sitrusfruktene har få dagers holdbarhet ved stuetemperatur, så du bør ha dem i plastpose i kjøleskapet. Men sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.

·         Asparges: Holder seg et par uker i plastpose i kjøleskapet. Er de blitt slappe, kan du skjære av endene og la dem stå et par timer i kaldt vann.

·         Auberginer: Holder seg fint i 4–6 dager ved cirka 8 grader. Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.

·         Avokado: Holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet. Blir brunflekket i kjøleskap, og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.

·         Bananer: Lagres i romtemperatur, ikke i kjøleskap. En moden banan har begynnende brune flekker.

·         Blomkål: Holder i inntil en måned i plastpose i kjøleskapet.

·         Brokkoli: Pakkes om og legges i kjøleskap, der den kan holde i inntil et par uker. Blir fort dårlig hvis den ligger sammen med varer som utskiller mye etylen (blant annet epler og tomater).

·         Sjampinjong: Holder lengst (omtrent en uke) i kjøleskapet, i pakningen du kjøpte dem i. Holder seg også bra i plastpose i kjøleskapet etter at du har renset dem. Litt brunfarge betyr ingenting; det er en sårhelingsprosess som forårsakes av enzymer i soppen.

·         Epler: Holder seg best ved lav temperatur. Utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse. Epler (og pærer) kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.

·         Vårløk: Vårløken holder i omtrent 10 dager i plastpose i kjøleskap.

·         Brekkbønner: Friske bønner holder lengst (5–6 dager) i plastpose i kjøleskap.

·         Gulrøtter: Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i pose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker.

·         Salathode: Skyll salaten og la den suge litt fuktighet. La vannet renne av, og legg den i en pose i kjøleskap. Du kan også knipe av bladene, skylle dem grundig og oppbevare dem i plastpose i kjøleskapet.

·         Hvitløk: Holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og 3–4 uker i stuetemperatur.

·         Ingefær: Ingefær kan holde seg frisk et par uker i plastpose i kjøleskapet, men kan også fryses ned.

·         Jordbær: Ikke legg jordbærene i kjøleskap hvis du skal spise dem 

 

Oppbevarer du jordbær riktig?

FOTO: BJØRN OPSAHL / NRK

samme dag. Men de kan gjerne kjøles hvis de skal brukes dagen etter.

·         Poteter: Bør oppbevares mørkt og kjølig ved 8–10 grader, men kan bli søte i kjøleskap. Får de for mye lys, dannes et giftstoff som gjør potetene grønne. Den beste oppbevaringen er derfor i et svalt skap eller overdekket i en tørr og kjølig kjeller.

·         Kiwi: Skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i stuetemperatur.

·         Kål: Oppbevares i kjøleskap.

·         Løk: Bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opp til 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.

·         Melon: Oppbevares hel i stuetemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.

·         Paprika: Liker seg best i kjøleskap, i 7–10 grader. Da holder rød og gul paprika en ukes tid, og de grønne inntil dobbelt så lenge.

·         Persille: Holder 4–5 dager i plastpose i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.

·         Purre: Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff.

·         Pærer: I kjøleskap ved cirka 10 grader, men adskilt fra annen frukt og grønt fordi pærene skiller ut etylen som framskynder modning og forråtnelse.

·         Rotfrukter: Legges i kjøleskapet.

·         Rucola: Blir dårlig allerede etter én dag i romtemperatur, men kan holde seg en ukes tid i plastpose i kjøleskapet.

·         Salater: Pakkes om og legges i kjøleskap.

·         Spinat: Frisk spinat skal oppbevares i plastpose i kjøleskapet. Da holder den en ukes tid. Slappe blader blir sprø igjen hvis de legges i kaldt vann.

·         Squash: Legges i kjøleskap, der de holder i omtrent en uke.

·         Tomater: Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.

Med vennlig hilsen Thermocold