Norske kjølerom, kjølehjørner & kjøleaggregaterNorwegian Cold Rooms, Corner Fridges & Refrigeration Units

Slik oppbevarer du maten

Slik oppbevarer du maten! tips fra Thermocold

Forbrukerrådet i Danmark har laget denne oversikten med gode oppbevaringstips for de vanligste typene frukt og grønt:

Agurk

Pakket i plast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.

Appelsiner, sitroner og lime

De fleste sitrusfruktene har få dagers holdbarhet ved stuetemperatur, så du bør ha dem i plastpose i kjøleskapet. Men sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.

Asparges

Holder seg et par uker i plastpose i kjøleskapet. Er de blitt slappe, kan du skjære av endene og la dem stå et par timer i kaldt vann.

Auberginer

Holder seg fint i 4–6 dager ved cirka 8 grader. Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.

Avokado

Holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet. Blir brunflekket i kjøleskap, og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.

Bananer

Lagres i romtemperatur, ikke i kjøleskap. En moden banan har begynnende brune flekker.

Blomkål

Holder i inntil en måned i plastpose i kjøleskapet.

Brekkbønner

Friske bønner holder lengst (5–6 dager) i plastpose i kjøleskap.

Brokkoli

Pakkes om og legges i kjøleskap, der den kan holde i inntil et par uker. Blir fort dårlig hvis den ligger sammen med varer som utskiller mye etylen (blant annet epler og tomater).

Epler

Holder seg best ved lav temperatur. Utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse. Epler (og pærer) kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.

Gulrøtter

Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i pose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker.

Hvitløk

Holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og 3–4 uker i stuetemperatur.

Ingefær

Ingefær kan holde seg frisk et par uker i plastpose i kjøleskapet, men kan også fryses ned.

Jordbær

Ikke legg jordbærene i kjøleskap hvis du skal spise dem samme dag. Men de kan gjerne kjøles hvis de skal brukes dagen etter.

Kiwi

Skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i stuetemperatur.

Kål

Oppbevares i kjøleskap.

Løk

Bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opp til 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.

Melon

Oppbevares hel i stuetemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.

Paprika

Liker seg best i kjøleskap, i 7–10 grader. Da holder rød og gul paprika en ukes tid, og de grønne inntil dobbelt så lenge.

Persille

Holder 4–5 dager i plastpose i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.

Poteter

Bør oppbevares mørkt og kjølig ved 8–10 grader, men kan bli søte i kjøleskap. Får de for mye lys, dannes et giftstoff som gjør potetene grønne. Den beste oppbevaringen er derfor i et svalt skap eller overdekket i en tørr og kjølig kjeller.

Purre

Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff.

Pærer

I kjøleskap ved cirka 10 grader, men adskilt fra annen frukt og grønt fordi pærene skiller ut etylen som framskynder modning og forråtnelse.

Rotfrukter

Legges i kjøleskapet.

Rucola

Blir dårlig allerede etter én dag i romtemperatur, men kan holde seg en ukes tid i plastpose i kjøleskapet.

Salater

Pakkes om og legges i kjøleskap.

Salathode

Skyll salaten og la den suge litt fuktighet. La vannet renne av, og legg den i en pose i kjøleskap. Du kan også knipe av bladene, skylle dem grundig og oppbevare dem i plastpose i kjøleskapet.

Sjampinjong

Holder lengst (omtrent en uke) i kjøleskapet, i pakningen du kjøpte dem i. Holder seg også bra i plastpose i kjøleskapet etter at du har renset dem. Litt brunfarge betyr ingenting; det er en sårhelingsprosess som forårsakes av enzymer i soppen.

Spinat

Frisk spinat skal oppbevares i plastpose i kjøleskapet. Da holder den en ukes tid. Slappe blader blir sprø igjen hvis de legges i kaldt vann.

Squash

Legges i kjøleskap, der de holder i omtrent en uke.

Tomater

Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.

Vårløk

Vårløken holder i omtrent 10 dager i plastpose i kjøleskap.

Thermocold jobber for dette vær dag: lengst mulig holdbarhet, minstmulig svinn og mest mulig naturlig smak!!

Lagre mat i kjølerom| lengere holdbarhet i kjølerom | svalerom er god økonomi | kjølehjørne forlenger holdbarheten | kvalitets mat i kjølerom